дигитален маркетинг за хотел

Дигитален маркетинг на един хотели и ресторант – една снимка може да струва колкото хиляди думи

Посланието, което изпращаме до нашите Гости, последователи и конкуренти в дигиталното пространство посредством нашите снимки, постове и публикации, „казва“ много повече от колкото предполагаме. Доброто първо впечатление е от изключителна важност за подсигуряване на резервации за един хотел. Наличието на добре оптимизиран уебсайт ще постави на първите страници един обект при „търсене“, но професионалните снимки са причината „ангажираща“ интереса на потребителите за дълъг период от време към един хотел! Професионалното представяне на един обект „предизвиква“ емоционална връзка в Госта, а това подсъзнателно въздейства на избора на мястото за следващата му почивка!

„Снимките са част от вашия бранд“

Една снимка може да предаде много повече, много по-бързо и по-ефективно информация за хотела, от какъвто и друг тип съдържание. Потребителите базират голяма част от решенията си да изберат мястото си за почивка, според качеството и количеството на представените снимки. Гостите са критични и няма да резервират при вас ако „изображенията“ ви не са сходни или по-качествени от тези на конкурентите ви. Броят на изображенията също се оказва ключов и показва, че гостите са със цели 150% по-ангажирани към определен хотел при 20 или повече показани изображения на обекта.

Качествено заснетите изображения също са от огромно значение! Привличането на вниманието на потребителите става само за няколко секунди, в които те реагират на изображението много преди да прочетат текста към него. За това не се колебайте и използвайте професионалисти за вашите снимки и видеа. Хотелската фотография е важна ако искате да бъдете успешни в дигиталното пространство, за това инвестирайте в „силни“ и качествени изображения и не правете компромиси.

„Защо снимките са важни?“

дигитален маркетинг

Потребителите „търсещи“ сезонни почивки намират своето място сравнявайки хотелите онлайн, много преди да резервират и първото им впечатление се формира посредством предоставените в дигиталното пространство снимки на хотела. Мечтаещи за перфектната почивка, те отделят голямо внимание на следните фактори и ги подреждат по важност:

 • Гледката от стаята, терасата и външните площи;
 • Интериорът на стаята;
 • Лоби, ресторант и места за хранене;
 • Местата обособени за развлечение и забавление;
 • Санитарните помещения;
 • Местните атракции и забележителности;

Снимките на един хотел показват стил, характер и търсената целева група гости. „Ярките“ изображения завладяват въображението на потребителите и по този начин, професионалният фотограф разкрива „магията“ на хотела с цел да завладее търсената аудитория и да задържи вниманието на вече наличната такава. В същото време една качествена снимка трябва да предоставя на потенциалните гости на хотела ясна картина на това, което да очакват, преди реално да направят своята резервация.

В никакъв случаи обаче, снимките на хотела не трябва да бъдат „преувеличавани“. Онлайн потребителите са „умни“ купувачи. Ако представяме хотела си в нереалистичен визуален образ, подготвяме гостите си за нещо подвеждащо и има много голям шанс да получим отрицателни отзиви от тях в онлайн каналите си. За потребителите на хотелска услуга съществува разумна приемлива граница на „преувеличаване“ и тя е не повече от 10%. Тези проценти са в логичния диапазон и се считат за нормални.

Хотелите с достатъчен брой професионални снимки както на помещенията, така и на целия обект имат по – висок % продажби от други, предоставящи само 2,3 снимки и то с лошо качество. Казано по друг начин, хотелите без никакви снимки имат 70% по-малко продажби при търсене и съответно това е основен фактор да не бъдат резервирани.

Важно е да се каже също, че за един хотел не е достатъчно само да предоставя качествени изображения на уебсайта си. Такива трябва да бъдат налични и на всички други канали, в които е позициониран той, като туристически агенции, печатни медии и др.

Един професионално подхождащ към своите Гости хотел знае, че наличието на професионално заснети снимки е инвестиция и показва професионално отношение не само към тях, но и към бранда и собствения бизнес. От друга страна ако се търси евтин, бърз и съответно некачествен резултат, то Потребителите ще видят това и няма да рискуват парите си резервирайки почивката си в такъв обект. Те просто ще изберат друг, който е презентирал продукта и услугите си професионално.

„Професионалните снимки са определящи, за да бъде един хотелски бизнес успешен“

Заснемайки своя продукт и услуга, хотелите трябва също да обръщат внимание на определените стандарти, като правилното зареждане на една маса за хранене, позиционирането на порцелановата чаша за кафе с дръжката към госта например, подреждането на приборите за хранене – за закуска, обяд или вечеря, по какъв начин се поставят водните чаши и тези за вино. Това са много важни „тънкости“ които показват високо ниво на професионализъм и поставят хотела на високи позиции.

При заснемането на стаите често срещана грешка е спалното бельо да е намачкано и с гънки, пердетата да висят или пък да не са „подравнени“ от двете страни и тн. Ако презентираме по този начин хотела си, то ние ясно показваме на потребителите, че нямаме никакви стандарти и не държим качеството.

И не, не трябва да разчитаме изцяло на фотографа за това, нито пък на photoshop, че с магическа пръчка ще бъдат нанесени „вълшебните“ корекции.

„Най-добрият инфлуенсър е Гостът“ важен елемент от гледна точна на дигитален маркетинг

В голямата си част хотелите използват услугите на инфлуенсъри. Те също предоставят на потребителите на съответния хотел съдържание чрез снимки и видеа. Такъв вид споделяне на снимки е добър подход, но само ако инфлуенсърите създават сами съдържанието и предоставят високо качествени изображения. В противен случаи се създава лош имидж на обекта, ангажира се „грешната“ целева група и съответно търсеният положителен ефект липсва. Има няколко стъпки по които хотелът да „измери“ ползите и негативите за бранда си от работата с един инфлуенсър, а именно:

 • % директни резервации;
 • генериран трафик през уебсайта;
 • брой на последователи в социалните мрежи на хотела;
 • „органичен“ измерител – харесвания, коментари, споделяния, „тагване“;
 • коментари с хаштагове;

За постигане на желания от хотела ефект от работата му с инфлуенсъри, то следва това да бъде човек създаващ истинско, автентично и привлекателно съдържание, предаващо ценностите и идентичността на хотела. Не всичко зависи от броя последователи и броя „лайкове“! Уверете се, че всички снимки и видеа споделяни от инфлуенсърите за вашия обект го представят професионално, в най-добрата светлина и че информацията, било тя визуална или текстова е автентична. Задължително изискване за хотела е към всяка една публикация от инфлуенсърите да има директен линк към официалния хотелски уебсайт.

Поставете изисквания за типа изображения публикувани от инфлуенсърите, както за качеството, така и за съдържанието. Например, ако основната целева група на хотела е семействата с деца е недопустимо да има публикации показващи алкохол, оскъдно облекло и хазартни игри. Уверете се, че „вашите“ инфлуенсъри са подходящи да представят професионално вашия хотел – визия, изразяване, грамотност, отношение. Например, ако обектът е с насоченост вино и гурме ястия, не допускайте да има публикации с неподходящо съчетание – като например филе от риба съчетано с червено вино. Това генерира лош имидж на хотела и е в разрез с правилата за дигитален маркетинг.

В дигиталния маркетинг има и още инструменти, но те се определят според нуждите и спецификите на хотела.

Екипът и партньорите на D and L HoReCa Management с радост биха отговорили на вашите въпроси и коментари свързани с изработката на стратегия за Дигитален Маркетинг на имейл адрес office@dlhotelconsultancy.com  или нашата форма за запитвания.

 

От тук можете да свалите нашия бюлетин.