Камериерка

Отваряне на хотел – Новото начало …

Отваряне на хотел след Пандемията

И как се оказахме „свързани“, дори и „разделени“ от хиляди километри

Надали някой от нас е вярвал, че светът такъв какъвто го познаваме, ще се промени за няколко седмици. Ще се промени така бързо, без да „попита“, без да ни даде време за подготовка, без да разделя хората на раси, страни или социално положение. За няколко месеца целият свят се превърна в едно цяло – едно цяло в трудностите, едно цяло в солидарността, едно цяло в борбата за най-ценното и в същото време безценното , а именно Живота.

Хотелският бранш се оказа един от най-засегнатите сектори в световен мащаб. Но, днес, в този брой няма да акцентиране на световните хотелски вериги и техните реакции, действия в тази ситуация.

Ще говорим за стъпките, които предстоят след приключването на извънредното положение и за стъпките за Отваряне на хотел по правилния начин. Това неминуемо ще се случи и ако не сме подготвени ще се окажем дори и в по-трудно положение от колкото по време на самата криза. Съответно ще отнеме много повече време, ресурс за възобновяване на очаквания начин на работа в хотела.

Отваряне на хотел и Негово Величество „Гостът“

Ако досега сме смятали, че може да се правят компромиси с Хигиената и чистотата в нашия хотел, то след COVID-19 това вече не „стои на дневен ред“. В психологията на човека е заложено да се страхува и това е абсолютно нормален защитен механизъм, който го предпазва. Поради спецификата на вируса и сравнително лесното му предаване, няма как да знаем със сигурност дали в нашия хотел е имало настанени заразени вече Гости и колко такива са били при нас, обядвали са в ресторанта ни или са ползвали спа центъра ни.

По последни официални данни „вирусът“ може да е активен в продължение на дни върху различни по вид повърхности.

Например ако носител на вируса е докоснал брава, натиснал е бутона на асансьора или е ползвал дистанционното на телевизора в стаята си, вирусът продължава да „живее“ върху тези повърхности до 3, 4 дни. „Най-лошите помощници“ за продължителната активност на вируса са пластмасата, стоманата и материалите от картон. А във всеки един хотел преобладават и трите вида повърхности.

Затова първото нещо което трябва да направим преди отваряне на хотела  и пускане на  Гости в него е да дезинфекцираме всички стаи, общи помещения, коридори, служебни помещения и др, посредством професионална фирма предоставяща такава услуга. На пазара има професионални фирми и е въпрос на лична отговорност за здравето както към Гостите, така и към служителите в хотела.

При избор на място за настаняване, Гостите вече няма да се интересуват само от локация, цена и услуги, а ще се питат „А дали е сигурно да отседна в този хотел?„, „Дали хотелът е взел и взима мерки за хигиената“? Допълнително ще бъде от полза да бъдат осигурени и монтирани на „критичните точки“ в хотела автоматизирани диспенсъри с дезинфектант, които всеки Гост и служител да използва през времето прекарано в обекта.

„Критични точки“ са входове и изходи, райони до асансьорите, ресторанти, рецепция, складове, служебни помещения, в близост до налични банкомати. Имайки налични такива диспенсъри, Вие вече ще сте една крачка напред пред другите, а и ще сте осигурили на вашите Гости това от което те имат нужда – грижа и спокойствие за здравето.

отваряне на хотел диспенсър с препаратГостите ще имат нужда и ще търсят дезинфектиращи продукти още много дълго, дори и след приключване на епидемията. Затова, наличието на такива продукти под формата на персонални дезинфектанти, почистващи кърпички с дезинфектираща функция следва да станат част от продуктите, които биха могли да се закупят в хотела – на място на рецепция или пък защо не и от специално меню, подобно на това за Рум Сервиз или менюто за допълнителни услуги.

Нека „мислим“ една крачка напред и да предусещаме желанията на Гостите ни преди да отворим хотела.

Отваряне на хотел и връзката с Негово Величество „Служителят“

Пределно ясно за всеки разумен човек e, че хотелът няма как да функционира без служители. Един от най-важните ресурси несъмнено е Човекът! Безценният ресурс обаче е правилно обученият служител. Както за Гостите, така и за служителите преминаването през такава ситуация като епидемиятa несъмнено ще остави във всеки един от тях известна доза страх, несигурност и притеснение както за тяхното собствено здраве, така и за безопасността им по време на работа.

За целта е необходимо всеки един хотел да осигури професионално обучение за всички служители, особено тези отговарящи за хигиената и чистотата преди да отвори. Да им бъдат обяснени и показани нагледно новите изисквания и стандарти на работа, които да следват, да им бъде показано как да пазят себе си, колегите си и Гостите.

Ако просто започнат работа отново, без да преминат такова обучение съществуват рискове за качеството и здравето на всички. В по-малки обекти такова обучение ще се случи по-лесно, докато за по-големите обекти изисква предварителна организация и план за провеждането му.

Всеки управител на хотел е отговорен за своите служители и в тази посока следва да подсигури всички необходими материали и условия за спокойното, функционално и безопасно извършване на работните им задължения.

При отваряне на хотел изберете доказани Професионалисти 

За поддържане на високо ниво на хигиена във вашия хотел, изберете професионални препарати. Препаратите които купуваме за хигиена в собствения ни дом, не са правилният избор. Освен, че не могат да „покрият“ обема на работа, не са финансово обоснован избор. Професионалните фирми предлагат голям асортимент от препарати, в повечето случаи тип концентрат, както и различни по вид автоматизирани дозиращи препаратите системи. По този начин се контролира по – много лесен начин използването им, на практика няма как да има предозиране на препарат и се намалява до минимум риска за здравето на служителя от евентуално преливане на препарат от туба в туба, заливане или вдишване например.

Професионалните фирми предлагат препарати в зависимост от материалите и настилките в хотела. Това спомага за по-добрата им хигиена и поддръжка и не на последно място, удължава „живота“ им. Всяка една такава фирма провежда и обучение за работа на персонала с отделните типове препарати.

отваряне на хотел - професионални препарати

Изберете доказани Професионалисти

Работата с подопочистващи машини е друг начин за качествено, сигурно, по – ефективно и бързо почистване в един хотел. Изборът на машини на пазара е голям. Според настилките в хотела може да изберете дали да закупите такава или да използвате услугите на професионална фирма под формата на месечен абонамент. В случай, че изберете да закупите такава, то следва служителите работещи с нея да преминат инструктаж за работа с машината.

отваряне на хотел -професионални уреди за почистване

Регулярното ежедневно почистване, дезинфекция и поддръжка извършавана от персонала посредством ръчни способи не е достатъчно. Особено за силно „натоварените“ зони като лоби, конферентни зали, спа център е задължително да се работи с подопочистваща машина регулярно и според установен график.

Поддържането на хигиената в един хотел е сложна задача изискваща професионален опит, умения за организация, планиране, финансови опит и най-вече висок морал. Хората отговарящи за хигиената в един хотела освен професионален опит, следва да притежават висок морал, отговорност и решителност.

Готови ли сме отново да отворим хотела?

Възобновяването на работа в хотела следва да се случи след основна дезинфекция, почистване и обучения на персонала.

Със сигурност при отваряне на хотел „обемът“ от работя няма да се възобнови с магическа пръчка още на първия ден след приключване на извънредното положение. И това е безспорен факт, който трябва да се вземе предвид при възобновяване на работата.

Именно поради това е важно да се стартира с по-малък брой служители и постепенно да се увеличава. Да се избягват нощните смени за отделите, които не са пряко отговорни за процесите на работа в хотела, както и да се работи на графици, така че да няма извънреден труд.

При по-големите обекти, да се стартира с отварянето само на няколко етажа, което ще оптимизира фиксираните разходи за електричество, отопление и поддръжка на сградата. Това ще подпомогне и за оптимизирането на разходите за пране на хотелското бельо и кърпите.

Предлагането на закуска в обектите може да бъде и под формата на Рум-сервиз, само при заявка от Госта или под формата на бюфет, в случаите когато има по-голям брой настанени гости.

Оптимизирането на ресторантските менюта е от голямо значение и е важно да бъде направено от професионалист. По-малките обеми от работа изискват по-малко разходи за храна, по-малко приходи за хотела, но в същото време трябва да предлагат достатъчно на гостите.

Готови ли сме да отворим отново?

Голяма част от процесите при отваряне и след отварянето на хотела ще се случват ден за ден, поради променящата се както в България, така и в света обстановка. Всичко това изисква гъвкавост, умение за взимане на бързи-адекватни решения и точно планиране.

Отваряне на хотел – Дигитален Маркетинг

меню на ресторантИзползвайте силата на дигиталния маркетинг, за да запознавате своите Гости с усилията, които полагате за хигиената в хотела.

Споделяйте кратки видеа от процесите на дезинфекция, както и от провежданите обучения на персонала. По този начин Вие печелите доверието им като въздействате на подсъзнателно ниво, формирайки в представите им положителни емоции свързани с грижа, спокойствие и доверие.

Гостите имат нужда от по-силно „доказателство“ за сигурността на тяхното здраве от просто поставен в сайта на хотела текст, описващ прилагането и спазването на всички хигиенни изисквания.

Планирайте Дигиталната стратегия на хотела, като прецените какви теми ще вълнуват и ще „ангажират“ вашите Гостите в периода след отмяната на извънредното положение. След дълго време в период на изолация всеки човек ще изпита нужда от смяна на „пейзажа“ и от положителни емоции. Акцентирайте върху това и бъдете „честни“ с вашите Гости – те ще оценят това!

Акцентирайте върху най-малките Гости, а именно децата, когато предлагате вашия продукт. Спечелите ли най-малките, печелите и родителите им. Бъдете креативни и излезте от стандартното мислене. Хотелиерството като услуга само по себе си вече е променено и ценностите ще бъдат други.

Отваряне на хотел – Инвестиция

Последните няколко седмици ясно очертаха важните неща, а именно солидарността, отговорността, единството и човешкото отношение. Един хотел е извадка на света – в него „живеят“ различни хора, с различни цели и мечти, проблеми и трудности. Но, обединени от една обща цел – „Гостите“.

Най-ценният ресурс за един хотел не са роботите, а хората! Инвестирането в служителите трябва да е на първо място, преди инвестицията в мебели, дизайнерски тапети или последните технологични новости на пазара.

Инвестирайте в служителите си – обучавайте ги, развивайте техните силни страни, бъдете отговорни пред тях и мислете за тях като част от собственото си семейство. Когато вие, като управители сте лоялни, честни и отговорни към тях, те ще бъдат към Вас. Стимулирайте ги финансово, с реалното и отговарящо на задълженията им заплащане. „Евтиното винаги излиза скъпо“ в дългосрочен план.

Покажете на своите служители,че сте заедно като Екип не само в лесните моменти, но и в трудните, защото и от двете ще има много. Вие, като управители, трябва да сте лидери и да водите с личен пример. И колкото и да сте успешни, не забравяйте:

Без служители = Няма гости = Няма хотел

отваряне на хотел