Паста

Паста – Една Италианска История разказвана от векове

Лесна за приготвяне и страхотна на вкус!

Това е тя и надали има човек на света, който да не е опитвал от различните видове паста. А те са много и еднакво вкусни!

Историята на пастата

Тя започва от предците ни, които събирали дива пшеница и успели да приготвят правилно зърната, след което да добавят вода, за да се получи ядлив продукт. Направена от зърно, пастата е основен елемент на различни цивилизации още от праисторическо време. Популярна е теорията, че през 14ти век, пътешественикът Марко Поло /Marco Polo/ „представя“ пастата в Италия от Китай. Но първата сигурна информация и препратка за произхода на пастата може да бъде открита в Сицилия /Италия/ още през средновековието. До началото на 20ти век най-популярният вид паста, използвани във Франция са били макароните/macaroni/ и фидето/vermicelli/. Едва след 1840г производството на паста придобива промишлени мащаби.

  pasta 

Видове Паста

Съществуват много различни разновидности на паста, повечето от които се категоризират като Италиански стил паста/Italian style/ и Ориенталски стил паста/Oriental style/. Първите са на основата на пшеницата, докато вторите могат да бъдат направени от различни видове брашна и нишесте, като в голяма си част те са във формата на дълги ленти или нишки.

Италианският стил паста в основата си е от твърда пшеница, вода и понякога яйца. Твърдата пшеница се отглежда в Италия, Средиземноморието, Близкия Изток, Русия както и в Северна и Южна Америка. Този вид пшеница е с високо съдържание на глутен.

Има стотици различни форми на паста, но основно се групират две форми – плоски/flat/ и цилиндрични/cylindrical/.

Ориенталският стил паста или noodles /юфка,кнедли/ са най-разпознаваемия вид. Подобни по вид са и малките по размер хапки познати като dim sum. Вкусовите вариации са различни – с месо, с подправки, с люто свинско или с морски дарове. Сервират се със сос – например соев сос с чесън.

dim sum

Видове и Форми

Според Larousse Gastronomique видовете паста са:

 • талиатели / tagliatelle/ ;
 • спаначени /зелени/ талиатели /  tagliatelle verdi /;
 • талиатели от цвекло / tagliatelle rosa / ;
 • тальолини с мастило на сепия /tagliolini al nero di seppia / ;
 • мафалдин / mafaldine /;
 • фетучини / fettuccine / ;
 • зелени фетучини / fettuccine verdi /;
 • angel hair nest / в буквален превод на български език означава гнездо на ангелска коса /;
 • спираловидна паста / elicoidali /;
 • пене  „на ивици“/ penne rigate /  и гладко пене / penne lisce/ ;

 • тортильони / tortiglioni /;
 • зелено пене  „на ивици  “ / penne rigate verdi / ;
 • папарделе / pappardelle / ;

 • mezze maniche / в буквален превод на български език означава къси ръкави /;

 • farfalle / в буквален превод на български език означава пеперуди / ;
 • dischi volanti / в буквален превод на български език означава летящи чинии / ;

 • фузили  /fusilli/ ;
 • ditali / в буквален превод на български език означава напръстници / ;
 • lumache rigate grandi / в буквален превод на български език означава големи раирани охлюви / ;

Продължаваме с radiatori, cellentani,  maccheroni tricolore, rotelle tricolore, conchiglie, strozzapreti, fettuccelle, maccheroni alla chitarra, zitoni, linguine, capellini, spaghettini, spaghetti, spaghetti integrali, cannelloni verdi, lasagne verdi, maccheroni, zite, fusilli lunghi, bucatini ;

Приготвяне и Сервиране

Най-важното, което трябва да се прилага при готвенето на паста е дори и да готвите малко количество от нея, винаги да използвате за целта широк тиган. Количеството вода необходимо за това го налага, в противен случаи „освободеното“ нишесте ще направи пастата лепкава и слепена. А никой не иска това, нали така?

„Дългата“ паста, като например спагети, трябва да се поставя във врящата вода постепенно, без да се начупва.

Времето за приготвяне варира от 2 минути до 15 минути според вида, като например – спагетите се готвят за 12 минути, големите макарони за 15 минути, докато прясната паста е готова за 3 минути.

Вариациите на сосове за паста са много. Най-често използваните сосове са гъстите сосове, основата на които са домати и много често шунка, мляно месо, морски дарове, сирене, аншоа, пилешки гърди, гъби, зеленчуци или дори маринован волски език.  Традиционните сосове са  болонезе / bolognaise /  и миланезе / milanaise / .

В Италия обикновено ястията с паста / pasta asciutta / се сервират като предястие, докато във Франция например са допълнение към основното ястие.

Без значение дали сте просто любители на тaзи вкусна и лесна за приготвяне храна или  пък искате в менюто на вашия ресторант да присъстват ястия с паста, винаги е добър избор!

Всяка година на 25 Октомври се отбелязва Световният Ден на Пастата. А това датира от 1995г. Не забравяйте да добавите и чаша вино, както и приятна компания, докато се наслаждавате на многобройните вкусове и вариации.