trends 2022

2022 – Тенденции в Хотелиерството

Кои са тенденциите за 2022?

Едно от последствията на пандемията са все по-важните в глобален мащаб теми за туристите и пътуващите, които ще обрисуват тенденциите в сферата, а именно:

Устойчив подход и развитие;

Целенасочено управление;

Холистичен подход и превенция на здравето;

 

Но, нека „разгърнем“ тези тенденции и какво включват те.

 

 „Bleisure“ гости и „офис в хотела“

Дистанционната работа за много бизнеси се превърна в нещо нормално. Дългосрочните прогнози обаче показват, че този вид начин на работа ще продълбжи и през 2022г, а няма да е просто отминаващо събитие. Хибридният модел на работа ще бъде най-желан вариант от повечето компаниите. Тази  тенденция е възможност за хотелите и ресторантите да адаптират обектите си, за да могат да отговорят на търсенето. Една отправна точка за това са инвестиция в безплатен и висококачествен WI FI, достатъчно контакти на разположение и кафе. Звучи лесно, нали?

Холистичен подход, здраве и услуги ориентирани към превенция на здравето

В следствие на пандемията, уелнес индустрията претърпява голяма трансформация и се пръвръща в един много печелиш сектор. Хотелите и местата за настаняване, особено тези с Уелнес и Спа центрове ще бъдат предпочитани и много търсени. Превантивната грижа се превръща в основен мотиватор за все повече от пътуващите, в процеса на избор на локация.  Увеличаващото се търсене свързано с технологии за здравна диагностика и индивидуални планове за лечение от експерти е затвържващa се тенденция.

holistic approach 1

„Преживяване“ чрез дигитализация и Виртуална реалност

Тенденцията за Дигитално преживяване в един хотел е очаквано и търсено от пътуващите. Неща като „self check in„, безконтактни плащания или биометрични данни не са новост. Те вече са част от цялостното преживяване на един Гост. Гостите, които в ежедневието си са свикнали да използват  напр. лицево разпознаване на своя мобилен телефон или лаптоп, както и достъп чрез пръстов отпечатък ще очакват да „открият“ същото и по време на пътуванията си и в местата за настаняване. Важно е да се има предвид, че такъв тип дигитален похдох представлява голяма инвестия и преди да се стартира е необходимо да се направи сериозно проучване, финансов анализ и планиране. Това е бъдещето и колкото по- рано се започне с предварителното проучване, толкова по – лесно един хотел ще успее да се задържи на „гребена“ на актуалното за своите Гости.

Инвестицията във „виртуални турове“ напр. ще открехне вратите към въображението на пътуващите и  много по-лесно ще могат да поставят себе си в хотела, да „преживеят“ мястото, като че ли са вече там! 360 градусови видеа на ресторантите, терасите с гледки или разходка по плажа, са начин хотелът или ресторантът да бъдат предпочетени и резервирани, отколкото тези без такива турове. Не трябва да забравяме обаче, че за да бъде продуктът  ни достъпен и видим за повече хора, видео съдържанието ни трябва да бъде достъпно на различни устройства, без да има нужда от допъплнително използване на VR headset (очила за виртуална реалност).

Персонализиран подход и отношение

От гледна точка на маркетинговия подход и автоматизираните начини за комуникация с Гостите, платформи като MailChimp напр. направиха така, че персонализирания имейл маркетинг да бъде достъпен за масово ползване. По този начин, хотелите имат достъп до информация, предоставяща данни за навиците и предпочитанията на Гостите и могат да изпращат „персонализирани“ оферти и промоции, като бързо и лесно предоставят услуги и продукти, използани при предишен престой. Управлението в един хотел все повече зависи от използването на различни системи за управление, като напр. за наблюдение и оптимизиране на приходите, взаимоотношенията с гостите, онлайн каналите и репутацията.

тенденции хотелиерство управление

 Стратегическо управление на активите

Ключови компетенции за прогнозиране и бюджетиране са в основата за едно добро управление на активите на един хотел. Нарастващата нужда от хора с такива умения, работещи на такива позиции е ясен показател за важността и необходимостта им за една силна стратегия и управление. Наличието на мениджъри с такава насоченост, позволява на оперативните мениджъри  да се фокусират върху оперативната работа и да вложат цялата си енергия там, където са най-необходими, а имено – при Гостите, като по този начин подобряват в пъти ефективността си и резултатие на обекта.

Не по – малко важни Тенденции през 2022г ще бъдат възможностите за уникални и индивудални преживявания, локалните пътувания и почивки (staycations), както и устойчивото развитие и подход.

D and L Management Ltd

Януари 2022г