persona

Типове Гости или Hotel Guest Persona

Кои са нашите типове гости?

Всички сме чували за Buyer Persona. Но, какво знаем за Hotel Guest Persona и защо е много важнo да сме идентифицирали нашата ?

Знаейки, кого искаме да таргетираме ще ни бъде много по-лесно да изготвим маркетинговата си стратегия, дистрибуционната и дори стратегията за управление на приходите. (revenue management strategy).

Всеки хотел, хостел или къща за гости има едно основно ядро Гости. Разбира се, един обект за настаняване ще привлича различни и нови типове гости с времето. Но, целта е да успяваме да привличаме колкото се може повече от нашите „идеални“ Гости – Hotel Guest Persona. Затова, трябва да сме ги определили по типове и специфики предварително.

hotel guest personas

С идентифицирането на вашата Persona ще успеете да изготвите целенасочени  маркетингови кампании и да поставите фокус върху марката. Без да познавате типа Гости, повечето Ви усилия ще бъдат обречени на провал.

Но, как да направим профил на нашите Персони? Ето и няколко съвета:

 1. Прегледайте данни от минали резервации и анализирайте различните аспекти като – възраст, регион, брой гости и т.н;
 2.  Използвайте данните и идентифицирайте вашите типове гости, при създаване на кампании и маркетингови стратегии;
 3. Попитайте вашите служители за тяхното мнение ! Те са тези, които са в пряк контакт с Гостите и много често могат да споделят много повече информация за нуждите , проблемите и желанияте на Гостите, отколкото си мислите;
 4. Анализирайте коментарите онлайн и използвайте обратната връзка от Гостите за оформяне на профилите на Персоните;
Стартирайте с определяне на не голям брой типове Гости – Persona

Като за началото идентифицирайте от 2 до 4 типа гости, като винаги може да добавяте и още в последствие. Много важно е да не ги сегментирате единствено и само по обичайните характеристики като пол, възраст и т.н.

Не забравяйте, че Персоните са динамични, а не статични и трябва да се анализират периодично

Ето и няколко възможни типа Гости / Hotel Guest Persona , с които може да започнете:

 1.  Зеленият“ Гост е този, ориентиран към устойчивостта и е наясно с въглеродния отпечатък, генериран от пътуванията. Поради това, този тип Гости се стремят да направят всичко възможно за намаляване на въздейсвтието му върху планетата. „Зелените“ Гости очакват от местата за настаняване да имат екологичен подход и удобства, като например използване на „зелена“ енергия и продукти, както и предлаганите ястия да бъдат от местни ферми;
 2. Гостите от поколението Z ( родените 1995-2010 към този момент представляват най-мащабното по брой хора поколение. С всяка година тези Гости стават все по – важни. Те очакват от местата за настаняване да бъдат с атрактивна и модерна визия, както и да предлагат всички удобства на дома. Тези Гости живят, за да публикуват преживяванията си в социалните медии, така че „свързаността“ със света е ключова за тях;
 3. Дигиталните Номади работят отдалечено, вместо да присъстват физически в офиса. Това означава, че могат да работят от всякъде, където има стабилна интернет връзка. Ненадеждният или бавен интернет е определящ за тяхното решение, както и очакват функционални споделени пространства, които да ползват за работа и забавление;
 4. „Ваканционният“ Гост пътува един или два пъти през годината, като основно е със своето семейство, половинка или близки. Важно е да знаем за този тип Гост, че почти никога не пътува сам, както и че е високо платежоспособен. Въпреки това избира много внимателно мястото за почивка, отделя много време за проучване и има високи очаквания какво трябва да получи като услуга и качество.
 5.  Бизнес (Bleisure) Пътуващите са хора, които имат стриктен график и ценят много високо бързото и качествено обслужване, както и възможностите за self-service, които биха им спестили време. Този тип Гости не се интересуват особено много от забележителности, но са много признателни да получат препоръки за добри ресторанти, както за служебни, така и за лични цели.
 6. Семействата имат по-различни нужди и очаквания от другите типове Гости. Семействата често имат детайлен предварителен план за дейностите, които искат да правят по време на почивката/пътуването. Техният бюджет често е ограничен, така че за тях е важно да получат максималното за парите, които плащат. От първостепенно значение  е безопасността и сигурнността на децата им, така че избират места за настаняване, предлагащи обширни стаи, както и занимания за деца.
 7. „Уелнес“ Гостите пътуват в търсене и постигане на здраве и благополучие. В зависимост от конкретното си търсене – спа, спорт, терапии или йога, „Уелнес“ гостите ще очакват качеството на храната и активностите да са на високо ниво в мястото за настаняване. Такъв тип гости могат да бъдат привлечени с висококачествена храна, изчистен дизайн и атмосфера, както и не на последно място – професионални терапевти и уелнес специалисти. В следствие на пандемията все повече хора търсят „уелнес“ услугата, като съвсем спокойно можем да кажем, че превантивната грижа за здравето е новият лукс.

guests

D & L Management Hotel Consultancy

Януари 2022