Управление на Къщи за Гости

Управление и Развитие на Къщи за Гости

Управление на Къщи за Гости

Ако искате да управлявате успешно своята Къща за Гости и да превърнете това в печеливш, дългосрочен и успешен бизнес, то трябва да притежавате доста обширен набор от умения!

Цялостното преживяване за хората, отсядащи в Къщи за Гости е с основен фокус върху персоналното отношение, индивидуалния подход и възможността да „чувстват споделеност“. Те търсят „свобода“ по време на престоя си, но в същото време очакват същото качество на обслужване, като в един стандартен малък хотел. Основни неща като чистота, комфорт, приветливо отношение, както и вкусна, домашна храна са ключови за управлението и за дългосрочното, успешно развитие на един бизнес с Къщи за Гости.

 

управление

Управлявам ли успешно и професионално моя бизнес с Къщи за Гости?

Ако знаете отговорите на следните въпроси, то Вие сте поели по правилния път в управлявението на вашия бизнес с Къщи за гости.

  • ЗАЩО искам да управлявам такъв тип бизнес? Каква е моята цел? Моя детска мечта ли е, част от по-голям бизнес план ли е или просто, за да изкарвам пари? Какъвто и да бъде отговорът, знаейки го, ще бъде от полза за развитието на бизнеса;
  • ПРИТЕЖАВАМ ли личностните качества да управлявам такъв тип бизнес? Социална личност, приятелски настроена и любезна, способна да работи под напрежение и на „няколко различни фланга“ едновременно, личност способна да се учи от грешките си и да развива себе си, да е много любознателна и да познава детайли от историята и битието на града или селото, в което се намира Къщата за Гости. Не на последно място, да не се страхува да опитва нови неща, да не се „страхува“ от рутината в ежедневнието, да има афинитет към кулинарията, както и да „може да си изцапа ръцете“, когато се наложи.
  • ИМАМ ли финансовата готовност и умения да стартирам такъв бизнес? Едно от най-съществените и определящи неща при управлението и развитието на бизнес с Къщи за Гости е да имате изготвен бюджет и да го следвате. Това важи за всеки един тип бизнес, разбира се. Колкото и малък да е вашият бизнес, ако решите, че нямате нужда от бюджет, спрете и помислете отново! Определете финансовите цели- колко пари успявате да изкарате месечно? Проследете разходите и очертайте финансовите приоритети. Това са основни стъпки, с които трябва да започнете.
  • ИМАМ ли готовност да работя много и на „различни позиции“? Управелението на Къща за Гости предполага непрекъсната комуникация с Гостите, така и с институции, както и с другите колеги, 24/7. Задълженията включват приемане на резервации, настаняване на Гости, издаване на финансови документи, поддръжка, маркетинг, снабдяване и готвене, почистване. В една Къща за Гости в повечето случаи работят всички от семейството или пък са ограничен брой хора. Така, че във всеки един момент, когато има нужда, всеки от наличните служители трябва да може да се включи и да „даде едно рамо“. Така че, ако вие сте по-скоро „делегиращ задължения“ човек и по – малко „екипен играч“, то може би такова бизнес начинание не е за Вас.

развитие на къщи за гости

  • ПОЗНАВАМ ли  конкурентите на моя бизнес? Имайки ясна представа за конкуренцията, Вие ще можете да определите кое прави вашия бизнес различен и е каква е вашата притегателна точка (unique selling point), какво предлагате Вие повече в сравнение с вашите конкуренти, както и да дефинирате вашите типове гости (hotel guest persona) Анализът на пазара е изключително важен, без него „ще вървите в тъмното“.
  • ИМАМ ли професионално подготвени стандарти и процедури за работа? Въпреки, че може би си мислите, че няма да имате нужда от неща като политики, процедури, чеклист-а и работни формуляри истината е, че колкото по-рано си ги набавите, толкова по-лесно ще ви бъде да работите.
  • ИМАМ ли познания, умения, финансови средства и достатъчно време да създам професионален уебсайт на Къщите за Гости? Инвестицията в професиоанлен уебсайт е „първото“ впечатление на вашите Гости за ВАС. Изграждането на такъв уебсайт изисква специфични умения и доста време, така че ако не сте сигурни, по – добре възложете тази задача на професионалисти.

Основният фокус в управлението и развитието на бизнес с Къщи за Гости трябва да бъде върху Гостите – тяхното добро преживяване и обслужване. Персоналното отношение е ключов фактор и част от цялостното им преживяване. Така, че нека вашите усилия да бъдат вложени на 100% там – на място, в обекта и с вашите Гости. За да го постигнете и те да са доволни, поверете допълнителната и не по-маловажна работа като маркетинг, дигитален маркетинг, изграждане на уебсайт, изготвяне на финансов бюджет, имейл маркетинг и онлайн репутация на професионална фирма, която да прави това от ваше име.

Ако сте от хората, които тепърва се сблъскват с  управлението и развитието на бизнес с Къщи за Гости и за първи път навлизат в дебрите на „хотелиерството“ , трябва да знаете, че това начинание изисква сериозна предварителна подготовка, планиране, както и познания. Ако нямате такива ще Ви бъде от голяма полза да работите с външни консултанти, които да ви помогнат с „know-how“ и да поставят едни стабилни основи за вашия бизнес.

D & L Management Ltd

Февруари 2022