Slow food

Slow Food

Какво е значението на „Slow Food“?

„Slow Food“ или буквално преведено на български „бавна храна“ е противоположната страна на храненето „fast food“. Идеята и методите на „slow food“ са започнали началото си през 80-те години от Карло Петрини/Carlo Petrini/, като основната мисия на този вид хранене е да съхранява регионалните храни, култура и традиции, да предоставя гастрономическа наслада и да насочва към спокойния начин на живот. Движението „Slow Food“ има три основни цели: да обучава на вкусове, да опазва биоразнообразието и взаимодействието между производителите на продукти.

„Slow Food“ храненето е по-добрият избор както за потребителя, така и за местните фермери – производители и като цяло за планетата. То се бори с изчезването на регионалните и национални ястия и храни. Показва на хората негативните резултати от забързания начин на живот и „отключва“ в тях любовта към храната, която консумират. „Slow food“ е интернационален проект окуражаващ хората да намалят консумацията на „бързите храни“, като вместо това се докоснат до „истинската храна“ – отгледана от местни производители и съдържаща в себе си полезни вещества, сервирана в местни ресторанти. В основата си „slow food“ трябва да е здравословна, свежа и ценово достъпна храна за всеки.

„Slow food“ не само свързва потребителя с производителите, но и допринася за емоционалната връзка с регионите и местностите, от които идва храната, както и изгражда бизнес сътрудничества.

slow food

„Удоволствието от храната в съчетание с ангажимента към обществото и околната среда – това е „Slow Food“

Споделяме и някои от стъпките, които всеки потребител или собственик на ресторант може да предприеме, за да допринесе за развитието на „slow food“ мисленето и неговите цели.

  • Купувайте от местни производители и посещавайте ресторанти, работещи с продуктите на такива производители;
  • Купувайте и консумирайте храни, които не са генно модифицирани – особено плодовете и зеленчуците;
  • Консумирайте по-малко месни продукти, за сметка на плодовете и зеленчуците;
  • При консумацията на месо в ресторанти се уверете, че то „идва“ от близката месарница и е висококачествено;
  • Хранете се колкото се може по – разнообразно и включвайте различни видове храни в менюто си;
  • Намалете консумацията на „fast food“ и опакована храна;
  • Посещавайте ресторанти, които работят с местни производители и предлагат „чиста“ храна и споделяйте с ваши приятели за такива места;
  • По време на приготвянето на месо и ястия от месо в ресторанта, не изхвърляйте нищо, а се стремете да използвате всяка една част;

„Как и с какво се храним?
…Има значение“

В случай, че имате въпроси и нужда от помощ за създаването на вашето меню с концепция Slow Food Екипът на „D&L Management“ с радост би ви помогнал.

 

От тук можете да свалите нашия бюлетин.